Lasten oma Sherlock


Åke Holmberg: Totte Svensson ja kummituskäsi. (Tammi 1976. Alkuteos Ture Sventon i spökhuset, 1965.)

Åke Holmbergin luoma yksityisetsivä Totte Svensson (alkukielellä siis Ture Sventon) on lasten oma Sherlock Holmes ulkonäköä ja älykkyyttä myöten. Totte Svensson seikkailee yhdeksässä kirjassa, jotka on kirjoitettu vuosien 1948 – 1973 välillä. Eila Kivikkaho suomensi 1970-luvulla kirjoista muut paitsi kaksi viimeistä. Kirjastoissa olevien kirjojen kunnosta päätellen Totte Svenssonit olivat aikanaan varsin suosittua kamaa. Totte Svensson ja kummituskäsi on kirjoista ainoa novellikokoelma. OUTI-kirjastoissa on enää jäljellä yksi kappale tätä kirjaa.

Itsekin muistelen pitäneeni Totte Svenssonien maailmasta lapsena. Ja pidän edelleenkin. Kirjoissa on sopivasti pientä kutkuttavaa jännitystä: salaperäisiä kartanoita, hämäriä puistoja, sateisia katuja, kummituksia ja hiippailijoita. Useimmiten etsitään jotain kadonnutta, kuten Svensson itse toteaa:
”Yksityisetsivä on tottunut siihen, että kaikki joutuu kadoksiin ennemmin tai myöhemmin.”

Aikuislukijalle antaa iloa, että rikospähkinät ovat ratkaistavissa. Kieli on humoristista ja hahmot karikatyyrimaisia, kuvituskin on viehättävä. Kirjojen tyyli on sen verran vanhahtava, että epäilen jaksavatko nykylapset tällaisia enää lukea.

Kannessa Totte Svensson muuten hiippailee lumisen kartanon pihamaalla, kun taas kirjassa on loppusyksy. Toisinaan talvi yllättää!

Kommentit