Neuvostoelämää


Juri Korinets: Kaukana joen takana. (WSOY 1975. Alkuteos Там вдали, за рекой, 1972)

Juri Korinets syntyi Moskovassa 14.1.1923 ja kuoli Moskovassa 23.1.1989. Muilla kielillä hänen nimensä kirjoitetaan myös Korinec tai Korinetz. Kaukana joen takana voitti Neuvostoliiton 50-vuotisjuhlien nuortenkirjakilpailun. Tämän enempää kirjailijasta ei tietoa löydykään.

Kaukana joen takana ilmestyi Markku Lahtelan suomentamana Nuorten toivekirjastossa 1975. Kirjan tapahtumat sijoittuvat minä-kertojan, Mišan lapsuuteen vuoden 1930-luvun puoliväliin. Poika asuu Moskovassa isänsä ja äitinsä kanssa. Kaupungin ulkopuolella puutarhan keskellä olevassa talossa asuu pojan sankari, eno. Eno on seikkailija, joka osaa vaikka mitä, paitsi piirtää. Eno metsästää ja kalastaa ja menee vaikka läpi harmaan kiven. Kesällä mennään datsalle ja välillä pohjoiseen retkille. Enolla on koiriinsa Hankiin ja Tšankiin lähes telepaattinen yhteys. Eno kertoo huimia tarinoita seikkailuistaain – vai lasketteleeko hän vain luikuria.

Kaukana joen takana on tavattoman mukava veijarimaisesti kerrottu lapsuuskuvaus. Se on myös sukellus neuvostotodellisuuteen neuvostoihmisineen ja punalippuineen. Nykylapsi voisi viihtyä tämän kirjan kanssa, joskin ajankuvaus voisi tuntua kummalliselta.

OUTI-kirjastoissa on vielä kaksi lainattavaa kappaletta.

Kommentit