Kasvamisen vaikeus


Ulf Stark: Hömpät ja niuhot. (WSOY 1986. Alkuteos Dårfinkar och dönickar, 1984.)

Vuonna 1944 syntynyt Ulf Stark on Ruotsin tunnetuimpia lapsille ja nuorille kirjoittavia kirjailijoita. Hömpät ja niuhot on hänen läpimurtoteoksensa vuodelta 1984. Suomenkielinen käännös ilmestyi 1986. Suomentaja on Laura Voipio. Tuossa käännöksessä Starkin nimeen on livahtanut ylimääräinen c-kirjain: Starck. OUTI-kirjastoissa tätä on vielä neljä kappaletta jäljellä.


Kirjan alkaessa minä-kertoja, tyttö nimeltä Simone täyttää kaksitoista vuotta. Simone asuu boheemin taiteilijaäitinsä ja Kilroi-koiran kanssa, mutta juuri Simonen syntymäpäivänä he muuttavat äidin miesystävän luo maaseudulle tai ainakin jonnekin Tukholman laitamille. Mutta silloin kaikki alkaa mennä pieleen. Kilroi unohtuu vanhaan kotiin. Ja uudessa koulussa opettaja luulee, että uusi oppilas on nimeltään Simon, siis poika. Simone päättää esittää poikaa, sillä hänestä tuntuu hankalalta kertoa totuus. Simon-niminen poika on kovis, johon Katti-niminen tyttö ihastuu. Mutta Simone ihastuu Isakiin.

Stark kuvaa hauskasti ja kirpeästi varhaisteinin elämää, kasvamista. Simonen ja tämän äidin luo saapuu rakas ja viisas isoisä kuolemaan. Kasvuun kuuluu myös kuoleman hyväksyminen. Elämä on hirveää ja ihanaa, kuten Pikku Karhu toteaa Janoschin klassikossa Oi ihana Panama. Starkin vahvuus on, että kieli pysyy koko ajan kepeänä ja helppolukuisana.

Jotkut saattavat muistaa tästä kirjasta tehdyn tv-sarjan, jossa juuri edemennyt Lasse Pöysti näytteli upeasti isoisää.

Kommentit